Data Selfie

  • Posted on: 18 December 2016
  • By: Admin

Data Selfie is een app om inzicht te krijgen in je online data profiel, die voorspellingen doet over jouw persoonlijkheid en het gebruik van jouw data. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een online representatie van zichzelf en zijn we aanhoudend persoonlijke informatie aan het delen op diverse sociale media platforms. Tegelijkertijd staan we onder toezicht van deze sociale media bedrijven en 'delen' we met hen veel informatie onbewust. Het project 'Data Selfie', is nu nog in ontwikkeling als een add-on in Chrome en mogelijk een app, en onderzoekt de relatie die wij hebben met de online data die we achterlaten op internet tijdens het browsen en informatie die we achterlaten op sociale netwerken.

Hoe verhouden onze eigen dataprofielen zich tot de profielen die worden gemaakt door de machines van Facebook, Google & Co., de profielen die we nooit te zien krijgen, maar 'onbewust' maken.

De makers van Data Selfie vragen zich af waarom Facebook ons telefoonnummer nodig heeft, waarom we onze contacten moeten delen en waarom ze de data van ons WhatsApp-account nodig heeft. Waarom houdt Facebook bij hoelang we naar artikelen kijken op onze tijdlijn? Is de enige reden dat zij ons gerichter advertenties kunnen toesturen of is er meer aan de hand?

Data Selfie is een applicatie die probeert een persoonlijk inzicht te geven op datamining, voorspellende analyses en onze online identiteit, inclusief de afgeleide informatie van ons internetgebruik. Algoritmes en Big Data bepalen in onze datasamenleving in toenemende mate ons leven. Daarom is het belangrijk, vooral voor onverschilligen, om te realiseren hoe groot de macht en invloed van je eigen data op je leven is.

Hang Do Thi Duc en Regina Flores Mir werken in een open source omgeving. De Chrome extentie zal op de achtergrond draaien als je Facebook gebruikt. Data Selfie zal dan je actieve en passieve activiteit opnemen die je later kunt terugkijken, zodat je inzicht krijgt in wat Facebook weet van jouw persoonlijkheid.

De release datum is nog niet bekend.